Kasteel van de Ridders van Sint Jan in Gemert 01

In Gemert staat het enigste kasteel in Nederland met een dubbele voorburcht. 
Lange tijd is het in bezit geweest van de Heilige Ridders van Sint Jan, de zgn. Commanderij van de Duitse Ridders. Na de laffe massamoord op de Tempeliers in Frankrijk op vrijdag de 13e oktober 1307 (in opdracht van de Paus en de Franse Koning Philips), stichten de overlevenden buiten Frankrijk nieuwe ridderordes, die opnieuw veel macht kregen: o.a. de Malthezer ridders, de Johannieters, de Duitse ridders van sint Jan. 
In Gemert bleven de Duitse ridders tot aan de 18e eeuw zelfstandig. Gemert was mede daardoor tot 1809 een zelfstandige vrijstaat in Nederland. Pas toen werd het door Napoleon ingelijfd in de ´Franse´ Nederlanden.
Het kasteel bestaat nog steeds uit 2 voorburchten. De oudste voorburcht is na een brand in 1881 grotendeels herbouwd. De hoekdonjon van de foto is nog een laatste overblijfsel van die oudste voorburcht en als enigste deel nog herkenbaar in de stijl  van het oorspronkelijk kasteel uit 1391. Het kasteel zelf is in 1740 herbouwd in Lodewijk XIV-stijl omdat het niet meer aan de toenmalige eisen voldeed. 
Nòg kun je rondom het kasteel vrij wandelen maar het staat leeg en het is onzeker wat er mee gaat gebeuren.Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Luisteren

Cherokee wijsheid (Indian wisdom) - Twee wolven (two wolves)

Triskele - Triskelion - Magisch symbool