23 mei 2012

Triskele - Triskelion - Magisch symbool

Triskele - Triskelion = Magisch symbool - Magic symbol

Mijn favoriete symbool door de wonderlijke combinatie van schoonheid (symmetrie, geometrie) en kracht (energie). Dit magische symbool komt voor in alle beweging die er is. Van groot (sterrenstelsels) tot klein (atoom). Het is dus aanwezig in alles wat we kennen en nog gaan kennen.
Het Triskelion is een van de oudste bekende symbolen (samen met de spiraal, die er aan verwant is). De afbeelding is op menig oud gesteente terug te vinden.


Het Triskelion is een van de oudste bekende symbolen (samen met de spiraal, die er aan verwant is). De afbeelding is op menig oud gesteente terug te vinden.

The Triskele is an enduring symbol of celtic myth, lore and magic. Also symbolizes the holy trinity of love, divine will and wisdom.
De triskele (triskelion) is het eeuwigdurend keltisch mythisch en magisch symbool van de drie-eenheid van liefde, toewijding (inspiratie) en wijsheid.

De Triskele was in 2009 ook onderwerp van een graancirkel bij Wiltshire- Engeland.
Crop Circle at Grey Wethers, near Temple Farm, Rockley, Wiltshire, UK
Reported :: 14th Jul 2009In dit symbool zitten echter ook de geliefde symbolen van yin-yang en het labyrint verborgen.
In this symbol the loved symbols of yin-yang and the labyrinth are hidden also.


Pelgrimstocht labyrintDe naam is afkomstig uit het oud-Grieks; τρισκελής  (driebenig).


Het symbool bestaat uit 3 gebogen mensenbenen (de driepas), of, meer in het algemeen, drie verbonden spiralen.Het is ook het symbool van de drie-eenheid (Trinity-symbool) en komt in meerdere culturen voor, zoals:
  • In de Keltische cultuur is het de Triskel(e), het symbool voor de drie-eenheid in de mens:
  1. Annwn – het onderwereldgebied, het verst weg van God, de duisternis – kosmisch symbool: de maan
  2. Abred – het niveau van beproeving en het stoffelijke bestaan – kosmisch symbool: de aarde
  3. Gwynyyd – de geheel ontplooide geest, de toestand van liefde, in harmonie met God – kosmisch symbool: de zon
Korrigan – Keltische elf met triskelion om hals
  • In de Tibetaanse cultuur wordt het teken van de drievoudige spiraal de Gákyil genoemd, het Rad van Vreugde dat door een proces van zelfbevrijding uiteindelijk verwerkelijking voortbrengt, en het symbool van oerenergie die in wezen een geheel is.

Het is ook het Boeddhistische symbool van oneindige beweging.  • In de Aborigines cultuur (Aboriginals – Australië) staat de drievoudige spiraal voor de Nautilus-schelp, een spiraal rond een centrale, maar niet zichtbare as.


De Aboriginals geloven dat de schelp het geraamte van de ziel is, die toebehoort aan Alinda, de maan-man, die iedere maanmaand (maancyclus) vanuit de hemel in de oceaan stort.

The triskele or triskelion symbol, which resembles three commas or teardrop shaped beads chasing one another round a circle, is a Buddhist meditational symbol that represents the three aspects of Dependent Relationship which give existence to all functioning things.

Dharma wiel


The Buddhist teaching on Dependent Relationship states that phenomena exist in three fundamental ways. Firstly, phenomena exist by dependence upon causes and conditions. Secondly, phenomena depend upon the relationship of the whole to its parts and attributes. Thirdly, and most profoundly, phenomena depend upon meaning, mental imputation, attribution, or designation.
The appearance of motion of the three swirling teardrops symbolises that the impermanence of all compound phenomena arises from these three ever-changing relationships.
In traditional Buddhist art, triskeles are frequently seen in the centre of Dharma wheels, four-pronged vajras and auspicious symbol mandalas.In the three hares/rabbits triskelion, the aspect of motion is especially apparent, emphasising that all phenomena arise from the three dependencies and are thus inevitably impermanent and devoid of any essence.

Paderborner Dom – driehaazen venster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De energiesystemen van Moeder Aarde.

De energiesystemen van Moeder Aarde.   Leylijnen (uiterlijke aardenergie)  en chakra’s (innerlijke energie) staan met elka...