Kasteel van de ridders van Sint Jan in Gemert 02

Tweede fotoreeks uit de serie over het kasteel van Gemert.
Bij de eerste fotoreeks heb ik een korte geschiedenis beschreven.

Op deze foto staat het hoofdgebouw (kasteel) gezien vanaf de binnenplaats en staande bij de poort (Anton Pieck deurtje) van de oude Donjon.
De binnenplaats is (nog wel) vrij toegankelijk, maar het kasteel staat leeg omdat er geen exploitant gevonden kan worden. De laatste bewoners (oude paters) zijn vertrokken naar een moderner tehuis in Gennep. Ze hebben wel bedongen dat het kasteel toegankelijk moet blijven voor de bewoners van Gemert.

Vooraan links is een deel van een moderne kapel te zien die de paters in de vorige eeuw op de gedempte gracht hebben laten zetten. Er gaan stemmen op om die gracht weer in ere te herstellen en de kapel dus af te breken. Een eventuele exploitant wilde een congrescentrum van het kasteel maken en in de kapel een zwembad graven. Zo kunnen ideeën verschillen. Voor beide ideeën is iets te zeggen vind ik. Ook moderne toevoegingen horen naar mijn idee bij een kasteel omdat die over 200 jaar ook 'oud' gevonden worden. Deze kapel wijkt echter flink af van de bestaande bouwstijlen en toont weinig respect voor het kasteel. Daarom is het geen gemis als deze eventueel afgebroken wordt. Het kasteel komt dan weer in volle glorie te voorschijn.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Luisteren

Cherokee wijsheid (Indian wisdom) - Twee wolven (two wolves)

Triskele - Triskelion - Magisch symbool