12 juli 2018

Humaan sterven

Humaan sterven.

De meest humane manier van sterven is ophouden met eten en drinken.

Dit is een oeroud maar helaas veelal vergeten gebruik.

Bewust vasten, maar dan volledig en volhouden tot de dood er op volgt. 
Een eerste hongergevoel moet overwonnen worden maar daarna is dat geen probleem meer. Je weet namelijk waarom je dit doet.

Bij drinken geldt hetzelfde met de aantekening dat droogte in neus en mond bestreden moet worden omdat dit tot ongemak (korstvorming, ontstekingen) gaat lijden. Dat doe je door beiden vochtig of  met olie vet te houden. 

Het lichaam verzwakt waarbij de geestelijke helderheid nog langer aanwezig blijft. Na enkele dagen zullen de zwakkeren het bewustzijn verliezen en snel sterven. De sterkeren kunnen pas na enkele weken het bewustzijn verliezen. 

Daarom is het van belang om te sterven op een plaats waar je graag verblijft tot aan je dood. 

De dood zal in alle gevallen pijnloos zijn mits de verdere lichamelijke verzorging goed blijft. Zorgen dat er geen drukplekken en ontstekingen ontstaan. Ook stijfheid kan voorkomen worden door in beweging (b.v. yoga, Tai-Chi, e.d.) te blijven of zo lang als dat het mogelijk is, dagelijks een korte wandeling te maken.

Mediteren kan helpen om de zware en rustige momenten goed door te komen.

Bezoek krijgen blijft ten alle tijden mogelijk en naar eigen believen wenselijk. Sommigen willen een gezellig samenzijn, anderen willen alleen intimiteit. Zelfs afzondering is mogelijk, mits men dit in overleg met geliefden doet. 
De stervende houd hoe dan ook rekening met de achterblijvers omdat ook het levenseinde in alle gevallen respectvol en liefdevol zal verlopen.

Sterven is een gemeenschappelijk proces waarbij je geliefden zo goed mogelijk betrokken zijn. 

Sterven doe je op je eigen manier op je eigen moment maar nooit zonder dat je je medemensen daarover hebt geïnformeerd en je geliefden, die achterblijven en jou in hun herinneringen mee nemen, er bij hebt betrokken. 

Namasté 


Mk2018


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Verbeter de wereld, begrijp de wereld en begin bij jezelf.

Beste vriend,   Je blijft volhouden en herhalen dat de democraten en socialisten een verkeerde koers var...