J.C.

Passie wint altijd

 

20160323

Overlijden Johan Cruijff

 

Op Witte Donderdag, de dag van The Passion, waarin het overlijden van Jezus Christus wordt vertelt en nagespeeld, overlijd de bekendste Nederlander ooit; de meest begaafde voetbalspeler ter wereld: Johan Cruijff.

Niet geheel toevallig hebben ze dezelfde initialen; J.C.

 

Ik heb J.C. ook altijd gerelateerd aan een van de meest bekende staatslieden uit de geschiedenis; Julius Caesar.

Nog altijd vermoed ik dat Jezus Christus en Julius Caesar een en dezelfde (symbolische) persoon zijn.

De namen van deze drie J.C's zijn hoe dan ook met elkaar verbonden door hun tijdloze en eeuwigdurende genialiteit.

Ze waren allen hun tijd ver vooruit.

 

Het belang van J.C. voor de populariteit van volkssport nummer 1 is gruwelijk onderschat. Van nog veel groter belang is zijn waarde als mens tussen de mensen. Dat zal de komende honderden jaren echter wel duidelijk gaan blijken, als wij allen vergeten zijn maar hij niet.

 

Dat gebeurde met de andere J.C.'s ook gedurende hun leven.

Ze waren bekend door alles wat ze in moeilijke tijden en met veel tegenwerking  toch wisten te bereiken. Ze waren op een extreme manier vernieuwend voor hun tijd maar de mate daarvan werd niet gezien tijdens hun leven. In feite werd hun uitzonderlijke talent miskent door hun tijdgenoten. Althans; door de gezaghebbers, niet door het gewone volk. Daar waren ze alle drie mateloos populair. En die populariteit maakt ze onsterfelijk. Hun verhalen leven door omdat ze legendarisch zijn.

 

Geen van allen stierven ze een 'normale' dood.

J.C.1 werd miskent en veroordeeld door de heersende elite van Israël en stierf als veroordeelde aan het kruis dichtbij de door hem geliefde tempel van Salomon in Jeruzalem.

J.C.2  werd miskent en veroordeeld door de heersende elite van Rome en werd door politieke concurrenten vermoord op de trappen van zijn geliefde parlement  in Rome.

J.C.3  werd miskent en veroordeeld door de heersende bestuurders van Ajax maar verloor vooral de strijd tegen kanker. Hij overleed in zijn huis dichtbij de voetbaltempel Nou Camp in zijn geliefde Barcelona, de stad van La Sagrada Familia; de meest fascinerende tempel ooit gebouwd.

 

Alle drie leefden ze hun eigen verhaal. Ze waren vrij, waren geen volgelingen van een groep of andere cultus. Ze waren geheel en al zichzelf en daardoor onbegrensd creatief en vernieuwend zoals geen ander voor, tijdens en na hun leven.

Geen van allen konden ze de hun gewenste vernieuwing voortzetten in hun tijd, omdat ze niet begrepen en zelfs fanatiek tegengewerkt werden door de beleidsbepalers uit hun tijd.

Maar de geschiedenis heeft laten zien dat de door hen ingezette vernieuwing tijdloos is en zich ook na hun overlijden voort blijft zetten.

 

Johan Cruijff was tijdens zijn leven van onschatbare waarde voor de vernieuwing die hij inzette om sport te professionaliseren.

Maar bovenal is zijn maatschappelijke betrokkenheid een groot voorbeeld voor velen en deze zal op ongekend grote schaal navolging gaan krijgen.

 

Zijn inzicht en organisatietalent binnen en buiten de sport zijn van onschatbare waarden. Veel van zijn ideeën en uitspraken lijken niet gelukt of zijn door ons onderschat maar de komende tijd zal blijken dat zijn impact blijvend en bepalend is.

 

Ook deze J.C. wordt niet vergeten.

 

En Amsterdam lijkt een enorme kans te hebben gemist, tenminste als Barcelona doorpakt en Nou Camp omdoopt tot Johan Cruijff Stadion !

 

Ps: Wie nu nog blijft beweren dat roken geen kwaad kan is reddeloos verloren in een zinloos leven.

 

Mk

20160324


Reacties

Populaire posts van deze blog

Luisteren

Cherokee wijsheid (Indian wisdom) - Twee wolven (two wolves)

Triskele - Triskelion - Magisch symbool