18 november 2018

Sinterklaas, Kerstmis en Samhain


Sinterklaas, Kerstmis en Samhain.


Sinterklaas is van oorsprong een waar feest. Maar die oorsprong is anders dan dat velen denken.

Ik vind zelf al vele jaren dat het verhaal van Sinterklaas en zwarte Piet een goed in elkaar gezet toneelspel is omdat het met veel plezier door een geheel volk wordt gespeeld.
Ongelooflijk en uniek. 

Maar de achterliggende gedachte van het sinterklaasfeest op zich klopt niet. Dat zelfde geldt ook voor Kerstmis.

Het Sinterklaas feest af willen schaffen omdat het racistisch is slaat de plank volledig mis. Racisme heeft niets te maken met  de oorspronkelijke gedachte achter Sinterklaas en zwarte Piet.

Wat de laatste jaren rondom het feest van Sinterklaas gebeurt is het treurige dieptepunt van het ontbreken van historisch inzicht en het kortzichtig voortgaan op een weg na het nemen van een afslag in de verkeerde richting.

De zwarte Pieten worden blank of gekleurd (smartie-pieten) en er zijn zelfs horror-pieten die helemaal wit zijn.


Het sinterklaasfeest gaat eindelijk over een grens die aangeeft dat het hele sinterklaasgedoe nooit een goed idee is geweest.

Want wat vieren we nu echt met het sinterklaasfeest?

Gezellig met buren, vrienden en familie Sinterklaas en Zwarte Piet voeren is onderdeel van een middeleeuws katholiek toneelspel.

De oorsprong van het feest is al van vér voor de tijd van het Katholicisme.

Ps: we hebben 2 alternatieven:

1/ Sinterklaas met zijn zwarte Pieten verdwijnt en we omarmen allemaal de Kerstman, die gewoon blijft gewoon wie dat hij is. Met vliegende (ren-)dieren als knechten. Wie kan daar nu op tegen zijn?!
Dag Sint en witte of zwarte of smartie-pieten.
Dag verwijten van racisme.
Hoi Amerikaanse commerciële (Coca-Cola) Kerstman. Dan weten we wél precies waar het feest vandaag de dag werkelijk om draait: hogere verkoopcijfers.

2/ Òf gewoon ophouden met dit gemanipuleerd toneelspel en geldverslindende commerciële bijbedoelingen. We gaan gewoon weer vieren waar Sinterklaas, Sint-Maarten en de kerstnacht al van ver voor de tijd van de Kelten eigenlijk voor bedoelt is; de Zonnewende vieren, waarbij we vieren dat de langste nacht en de korte donkere dagen voorbij zijn en we terugkeren naar langere lichte dagen. Met andere waarden; we verjagen met dit feest (Samhain) de duisternis met het verzoek aan het licht (de Zon) om weer terug te keren, zodat we weer kunnen gaan zaaien en oogsten.

Zo deden onze verre voorvaderen het ooit en her en der zijn zelfs nog flarden van dit feest terug te vinden.
Het sinterklaasfeest heeft dit echter geraffineerd verdrongen (ter meerdere eer en glorie van het Katholicisme) en de commercie is er de laatste decennia handig op in gesprongen en verdient er veel geld aan. Waar het werkelijk om gaat zijn de meeste mensen jammer genoeg uit het oog verloren.

Door met het feest weer naar de werkelijke bron terug te keren komen we uit bij een gezamenlijk en feestelijk gevoel dat ver weg blijft van het katholieke toneelspel en de commerciële namaak.

Gezellig met buren, vrienden en familie de donkere dagen weer verjagen door tijdens de periode van de donkere dagen rondom de midwinternacht buiten in een groep of kring liedjes te zingen en lekker te eten rond een groot en warm kampvuur (van sprokkelhout dat we een jaar lang bewaard hebben). Gezellig gezamenlijk eten van wat we voor elkaar gemaakt hebben.
Mogelijk kunnen we dan in dat kampvuur ook al onze zorgen en vooroordelen symbolisch verbranden en daarmee het verleden achter ons laten en het nieuwe jaar vol mogelijkheden begroeten.

Dat is de symboliek waar het werkelijk om gaat met wat wij Sinterklaas en Kerstmis zijn gaan noemen.

Daar zijn zeker ook mooie toneelstukken en liedjes met leuke teksten (ook voor kinderen) bij te verzinnen.
Een nationale uitdaging voor de dichters en componisten.
En kinderen kunnen we verwennen door ze er volop bij te betrekken en kennis te laten naken met lekkernijen en gerechten die ze thuis nog nooit gehad hebben.

Een waar feest!


20181115
Mk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De energiesystemen van Moeder Aarde.

De energiesystemen van Moeder Aarde.   Leylijnen (uiterlijke aardenergie)  en chakra’s (innerlijke energie) staan met elka...